Kezdjük az alapoknál!

Fontosnak tartjuk, hogy minél több hasznos ismerettel is gazdagíthassunk benneteket az edzéssel, táplálkozással, az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Az alábbi rövid kis írás Hetey Péter csoportos és személyi edzőnk tollából származik:

Kezdjük az alapoknál!

Bemelegítés

Sokan gondolják, hogy felesleges időhúzás és egyébként is, mi értelme az egésznek.

Tudom, vannak, akik szerint a nyuszi se kér időt az oroszlántól, de az adrenalin átír mindent a túlélés érdekében!

Ha csak azt veszem alapul, hogy ma az emberek többsége egésznap ül, így szinte alig van keringés a testükben, akkor már a kardiológiai rendszer egy nagyobb löketet fog kapni az edzés során.

Tehát nem árt, ha a szív és érrendszert fokozatosan terheljük, és készítjük fel egy más ütemre, ritmusra. Aztán ott vannak az ízületek, hogy megfelelő legyen a kenőanyag, ízületi folyadék mennyisége, azt sem árt szépen beindítani.

Idegrendszer: az izmok se fognak ránk hallgatni, ha azt a központi idegrendszer nem tudja hatékonyan irányítani. Itt is nagyon fontos a kapcsolat beindítása! 

Étkezés

Az emésztéshez többnyire vérre is szükség van. Ha teli gyomorral mentél edzeni, akkor vajon mi lesz az izmaidban? Mi kell az izommunkához, főleg oxigén. Mi szállítja az oxigént az izmokhoz, a vér!

Ha csak erre gondolunk, akkor lehetőség szerint 90 perccel edzés előtt már szilárdat nagy mennyiségben ne egyél. Ha mégis szükség van rá, akkor minél hígabb legyen az tápanyag. 

Edzés végén ebből következik a fordított felállás. Az izmokban csörgedezik még a vér, tehát a töltött káposzta megemésztéséhez még nincs elegendő mennyiség a bélrendszerben, viszont izomépítéshez szükség van fehérjére. Így az az optimális, ha megiszol egy fehérjeturmixot, ami kis mennyiségben szőlőcukrot is tartalmaz.

Fehérje vagy protein: megnyugtatlak, mind a kettő ugyanaz.

 Ki így, ki úgy hívja! Ezt táplálék kiegészítőkből vagy kifilézett húsokból viszed be az már a Te döntésed. Mindkét oldal mellett kardoskodnak elég sok érveléssel. 

Folyadék bevitel edzés alatt: az imént írtam a véráramlásról, hogy az áramolhasson is, nem baj, ha nem sűrű. Ebben nagy segítség a tiszta víz! Fontos itt megjegyezni, hogy nem szénsavas, nem ragacsos folyadék, hanem olyan sűrű mint a testünk folyadék háztartása.
Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

START BÉRLET AJÁNLATOK MÁR 6.990 FT-TÓL

X